Kaneelirullid
Vaja läheb:
pärmitaigen (vt Kristiina pärmitaigna retsept)
2 dl suhkrut
2 tl kaneeli
100 g võid
1 muna määrimiseks
Rulli taigen lahti, sega omavahel suhkur ja kaneel, sulata või. Määri taigen sulavõiga kokku ja puista ohtralt suhkru-kaneeliseguga üle. Rulli taigen pikaks toruks ja lõika umbes 2 cm laiused viilud. Aseta viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane iga kaneelirulli taigna ots rulli alla peitu. Lase 10 minutit kerkida, määri munaga ja küpseta 200 kraadi juures 12-15 minutit. Taignast saab umbes 24 suuremat kaneelirulli.
Kristiina pärmitaigen
kapist suur savi- või klaaskauss, puidust lusikas ja köögikaal. Veel läheb vaja:
700 g head nisujahu (Kivisaare veski nisujahu on minu lemmik)
50 g pärmi
1 klaas piima
3-4 spl suhkrut
1 tl soola
4 muna (3 taignasse ja üks määrimiseks)
200 g võid
Pane toasoe pärm ja suhkrut kaussi, hõõru puulusikaga seni, kuni tekib ühtlane vedel mass.
Lisa 3 muna.
Lisa sool ja soovi korral umbes 1 tl jahvatatud kardemoni.
Lisa osa jahust (virgad perenaised sõeluvad jahu taignasse :)) - sega puulusikaga ja sõtku käega.
Lisa ülejäänud jahu (oluline on, et jahu oleks täpselt 700 grammi), sõtku veel umbes 10 minutit.
Lisa sulanud toasoe või ja sõtku see taignasse, kulub veel umbes 15 minutit.
Pane taigen käterätiku all praeahju umbes 30-35 kraadi juurde kerkima.
Kerkinud tainas vajuta õrnalt sõrmedega tagasi ja mätsi sellest taignapäts.
Pane lauale jahu ja rulli tainas lahti.
Sellest kogusest taignast sain 6 vastlakuklit ja ühe suure kringli.
Kringel küpses ahjus 40 minutit.
Kringli täidis:
400 g ricotta kohupiima
0.5 dl vahukoort
5 õuna
2 dl suhkrut
natuke kaneeli
Koori ja tükelda õunad, lisa pool klaasi vett, kaneel ja suhkur ning keeda tasasel tulel seni kuni õunad muutuvad pehmemaks, lisa saadud massile kohupiim ja vahukoor, sega.
Kringli vormimine:
Rulli tainas lahti ja jaga pikuti kolmeks. Pane igale osale ohtralt täidist ning tõsta taigna ääred üles nii, et tekib 3 üksteise kõrvalt olevat toru. Nüüd hakka patsi punuma. Mina punusin küpsetuspaberi peal, sest nii rohke täidisega kringlit on raske pärast põimimist tõsta. Kui taigen läheb kusagilt lahti ja täidis voolab välja, siis sellest pole midagi, võid taigent sellest kohast lihtsalt natuke kokkupoole tõmmata, et takistada segu edasist välja voolamist küpsemise ajal. Lõpuks määri kringel pealt lahtiklopitud munaga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar