Retsept on timmitud ühele leivale. Maitseb nagu täiesti tavaline leib, ei mingeid erilisi omadusi või värsket hernearoomi :). Retseptis on kaks varianti, meie pere lemmik on rukkijahudega.
1 dl juuretist
6 dl vett
Võta õhtul soovitavalt savikauss ja kindlasti puulusikas ning vala juuretis ja vesi kaussi. Nüüd sega sinna hulka nii palju rukkikroovjahu või rukkitäisterajahu, et tekib vedelama hapukoore taoline mass. Kata kauss käterätikuga ja jäta ööseks seisma. (piisab 8 tunnist, mida kauem seisab seda hapum leib tulab).
Järgmisel hommikul võta saadud massist uute leibade tarbeks juuretis (ühe leiva jaoks ca 1 dl).
1 tl jahvatatud meresoola
0.75 dl leivasiirupit (Dansukker)
100 g täisteranisujahu (või rukkikroovjahu)
250 g rukkikroovjahu (või rukkitäisterajahu)
soovi korral lisandeid
võid vormi määrimiseks
Sega kõik kausis kokku, tuleb paksem taigen. Võta leivavorm (30 cm pikkune), määri seest võiga ja pane taigen vormi. Silu leiba märja käega ja lase soojas kohas umbes 2 tundi kerkida. Mina kasutan nii pärmitaigna kui leiva kergitamiseks praeahju, keeran kuumuse umbes 30 kraadile ja lasen rätiku all kerkida.
Nüüd kuumuta ahi 250 kraadini ja pista leib 8-ks minutiks ahju, nii saad leivale krõbeda kooriku. Seejärel alanda kuumust 200 kraadini (tee korraks ahjuuks lahti ja lase suurem kuumus välja) ning küpseta edasi veel 45 minutit. Valmis leib tõsta ahjust välja, määri pealt võiga, mässi rätikusse, lase vormi sees jahtuda ja kummuta siis vormist.
Paku juurde munavõid (sega kokku 2 kahvliga purustatud keedumuna ja 50 g võid, lisa võimalusel maitserohelist). Või asemel võid kasutada supilusikatäit majoneesi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar